You are currently viewing Sandheden om hvorfor overvægt øger risikoen for kræft!

Sandheden om hvorfor overvægt øger risikoen for kræft!

Du har måske allerede hørt, at overvægt øger risikoen for at udvikle kræft? Men jeg synes, vi mangler at få en forklaring på, hvorfor og hvordan risikoen øges, når vi bliver overvægtige? Der nævnes faktisk aldrig noget om, hvordan fedt på kroppen påvirker vores hormoner, og hvordan hormonerne har noget at gøre med udviklingen kræft. Det vi ofte hører er, at østrogen kan være farligt og kan øge risikoen for at få østrogen-følsom kræft. Men er det den hele sandhed? Jeg kan konstatere gennem mit flerårige arbejde med kost, kræft og hormoner, at jeg ser en klar sammenhæng mellem overvægt og forøget risiko for at udvikle kræft, alene på baggrund af ubalancer i hormonsystemet.

Østrogen er en massebetegnelse for 3 hormoner

Når hormonerne måles i kroppen, er det vigtigt at skelne mellem de forskellige østrogener. Østrogen er nemlig en massebetegnelse for 3 hormoner: Østron, som er et lager-hormon, der omdannes til ét af de to andre østrogener. Østriol, som er blære-og slimhinde-hormonet. Østradiol, som er det hormon, der blandt andet holder på fedt og væske og som øger risikoen for ukontrolleret celledeling. Det tragisk/komiske er, at jo mere fedt vi har på kroppen, des mere østradiol producerer vi, og østradiol holder jo på fedtet og på væsken i kroppen = kroppen lagre endnu mere fedt. Det kan blive en ond cirkel, hvor det nærmest kan være helt umuligt at tabe sig, fordi østradiol niveauet er for højt. Det er selvfølgelig en forenklet forklaring, men ikke desto mindre, er det faktisk det, som kan ske i kroppen. Derfor kan det også give mening, at få checket op på sin hormonelle status, hvis man ønsker at holde øje og forebygge.

Der skelnes ikke mellem de forskellige østrogener og deres virkning i kroppen

Problemet er, at forskere og læger IKKE deler østrogenerne op i de respektive former. De slår alt under samme hat og siger østrogen. Men sandheden er at østriol (blære/slimhinde-hormonet) aldrig vil kunne øge risikoen for at udvikle kræft, og østriol kan heller ikke omdannes til østradiol (som øger risikoen for ukontrolleret celledeling). Østriols opgave er blandt andet, at sørge for sunde slimhinder, god hukommelse og koncentration. Derudover spiller det også en rolle i forhold til humøret. Mangler du østriol, er det også typisk, at du kan opleve blære- eller fordøjelsesproblemer.

Risikoen øges når der udskrives vagifem

Derfor undre det mig, at læger og gynækologer gladeligt udskriver vagifem eller andre præparater, som indeholder ren østradiol, til kvinder i overgangsalderen, helt uden at have en status på deres hormoner?! Min onkolog udskrev da også en recept på vagifem til mig, p.g.a. mine tørre slimhinder efter min kræftbehandling. Det tiltrods for at jeg jo allerede havde haft kræft. Jeg synes, det er vigtig viden for os kvinder. Det er vores kroppe, det går ud over. Derfor er jeg selv meget kritisk uanset, hvem der udskriver recepter eller behandler mig.

Det er “Mit Liv Min Krop”

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/hovedstadsomraadet/overvaegt-er-tredjestoerste-aarsag-til-kraeft-men-kun-faa

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2016-12-11-ekspert-drop-forbehold-mod-hormonbehandling-af-kvinder

Dette indlæg har 2 kommentarer

 1. Mette

  Tak! Det gir SÅ meget mening, at det er sådan, det forholder sig. Men hvordan nedbringer man så sit Østradiol? – og hvad skal det egentlig ligge på, for at være ok?

  1. admin

   Hej Mette.

   Østradiol skal altid ses i forhold til andre hormoner. Derfor kan vi ikke sige, at det skal ligge på noget bestemt.
   Men det skal være afstemt og i balance med dine andre hormoner. Vi kan ikke tænke i kasser, når vi snakker om kroppens hormonsystem.
   Hvis en test viser ubalance i forhold til, at østradiol er for dominerende, kan der være behov for at udrense fremmedøstrogener før vi egentligt går i gang med at hjælpe leverens omdannelser, for at nedsætte kroppens egen produktion af østradiol.
   Vejledningen vil altid være individuel, og jeg kan derfor ikke generalisere.

   Håber det giver mening.
   Kh. Jane Borlev

Skriv et svar